Mel'in Yemen Alchemy Prosess Yemenia Kahve için Aeropress Reçetesi

Merhaba! Ben Meliha, 2,5 yıldır nitelikli  kahveyle ilgileniyorum, uzun süredir de çoğu kişinin pratiklik için tercih ettiği Aeropress’i ana ekipmanım haline getirdim. Farklı kahveler ve reçetelerle bu ekipmanı denemek benim için büyük keyif.  Hayatım boyunca sayılı kahve içen birisi olarak tam anlamıyla ‘keşif’ oluyor bu yolculuk ve Baristatus benim çok sık uğradığım duraklardan. Koleksiyonun yeni kahvesi için Aeropress reçetesi çıkarmak büyük keyif! Umarım deneyenler de en az benim kadar keyif alır.

Öncelikle "Üç ya da dört hafta tamamlanmalı mı, beklenmeli mi?" diye düşünüyorsanız çıkardığım iki reçete de benim için keyif vericiydi. 50 gram kahveyi 12.5 gramlara böldüm son iki deneme için biraz daha ben de bekleyeceğim aradaki farkları görmek lazım. Ben iki reçete çıkardım, ikisi arasındaki minicik farklar ciddi değişimlere sebep olduğu için bunu not etmeliyim diye düşündüm. İkinci reçete tercihim oldu.

Ekipman : Aeropress / Ters Yöntem
Kağıt : Aeropress filtre / çift
Su : Thirdwave water, 86 derece
Değirmen : C3 13 klik
Oran : 1/17 (12.5 gram kahve 212,5 gram su)

  1. Basamak –  Ters yöntem, 12.5 gram kahveyi koyuyoruz.
  2. 10. Saniyeye kadar 40 gram 86 derece suyu yavaşça dairesel olarak döküyoruz, 5 kere dairesel olarak yavaşça karıştırıyoruz.
  3. 45-55.  Saniyeye kadar suyu 212,5 grama tamamlıyoruz, suyu burada tek noktadan ortaya döküyoruz yine 5 kere dairesel olarak yavaşça karıştırıyoruz.
  4. Çift kağıt filtreyi ıslatıp 1.45’te süzmeye başlıyoruz 2.00 bitiriyoruz.
  5. En az 45 saniye bekleyip içmeye başlıyoruz ki bence soğudukça kahve değişiyor.

Bu demleme sonucu meyvemsi, tatlı oldu. Sıcakken şarap ılıdıkça daha meyvemsi, tatlı bir kahveye dönüştü. Aslında soğudukça fermantasyonun katmanları çıkıyor da denebilir buna az denilmeyecek kadar fermante kahve içtim ama durdukça tadı bu kadar değişenini içmemiştim. Normalde C3 için 11 klik kullanıyorum Aeropress yaparken ilk reçetede böyle yaptım su da 88 derece idi. İlk reçetenin sonucu daha şarapsı, kırmızı meyvelerin yoğun olduğu bir çıktıydı eğer böyle tatlardan hoşlanıyorsanız onu da denemenizi öneririm.

Mel'in Yemen Alchemy Prosess Yemenia Kahve için Aeropress ReçetesiMel'in Yemen Alchemy Prosess Yemenia Kahve için Aeropress ReçetesiMel'in Yemen Alchemy Prosess Yemenia Kahve için Aeropress ReçetesiMel'in Yemen Alchemy Prosess Yemenia Kahve için Aeropress Reçetesi